Festival 2016

OLDTIMER FESTIVAL HUIZEN 17 SEPTEMBER 2016

Het zevende  Oldtimer Festival Huizen op zaterdag 17 september j.l. is zeer succesvol verlopen. Meer dan 22.000 bezoekers zijn geteld en deze hebben een lange tijd kunnen genieten van het mooie historische rijdend erfgoed. Net als voorgaande jaren was  het Nautisch Kwartier Huizen dé unieke locatie. Het thema dit jaar was Historie én Toekomst.

Afgemeten aan het aantal deelnemers aan de zevende editie van een van de grootse oldtimerfestivals in de regio, zijn de zeven vette jaren nog lang niet voorbij. In totaal waren meer dan 400 old- en youngtimers (automobielen, vrachtwagens, bussen, tractoren, motorfietsen en brommers) te bewonderen. Dit alles gelardeerd net een aantrekkelijke muzikale omlijsting, een markt voor automobilia en een Duurzaamheidsplein met talloze elektrische en experimentele auto’s. Hans van Sunder , autojournalist en auteur van autoboeken,  roemde tijdens de prijsuitreiking de kwaliteit van de voertuigen en de diversiteit van automerken. Kortom een succesvolle editie van het Oldtimer Festival Huizen.

Collectie
Specials
Duurzaamheidsplein
Toertochten
Speciale activiteiten & Entertainment


Collectie:
Een wandeling over het festivalterrein was een interessante reis door de automobiel geschiedenis. Auto’s van meer dan honderd jaar oud stonden broederlijk naast “youngtimers” uit minder vervolgen tijden. De oudste auto op het festival was de uit 1914 daterende T-Ford. Tussen de 230 auto’s vielen de Rolls Roye Phantom uit 1928, een Chevrolet Corvette C1 uit 1960 een Standard Little 9 uit 1933, een Bentley Blower uit 1931 (1e prijs) en een McLauglin-Buick Convertible Coupe uit 1929 en op. Zo'n 58 verschillende automerken waren op het festivalterrein te bewonderen. Bij de vrachtauto’s was de Mack B61 uit 1958 een bijzondere en de FTF Vrachtwagen trailer combi uit 1989 heeft de eersteprijs toebedeeld gekregen. De Steyr uit 1958 was de prijswinnaar bij de tractoren. Ook bij de motoren en de brommers waren unieke exemplaren te bewonderen.
Het was ons gelukt een deel van de collectie bijzondere motorfietsen uit de particuliere  "schatkamers" te halen. Zoals een  Matchless G32 uit 1951, een Moto Morini Sbarazzino uit 1958, een Miele en een Victoria uit 1936.  Veel Puchs (vanaf bouwjaar 1958) en Honda's. Ook de Solexen en Berini’s  ontbraken niet.
Naar boven

Specials:
Een deel van de collectie Classic Pick-ups en Vans bestond uit Europese vintage modellen, die nog steeds worden beschouwd als voorbeelden van de mooiste ontwerpen. Denk aan klassiekers als de Peugeot DB3 uit 1953, de Volvo Duett pick-up uit 1966, de Chevrolet 3100 Stepside uit 1954, de Morris Pick-up Fire en de Renault Juvaquatre uit 1949. Er was ook een aparte expositieplek ingeruimd voor een achttal MG’s en Borgwards in verschillende uitvoeringen. De elf  historische (achterwiel aangedreven) Citroëns uit de bouwjaren 1919-1932 waren de blikvangers onder het publiek.
Naar boven

Duurzaamheidsplein:
Zonder verleden geen toekomst. Het thema Historie én Toekomst is vorm gegeven door de aanwezigheid van duurzame elektrische en experimentele auto’ s o.a. zoals de Tesla model S en X, de BMW I3 en I8, de Nissan Leaf en de door studenten van HAN automotive ontwikkelde Inspire II en de Accelarator . Deze rijden op waterstof en hebben een verbruik van 1 op ruim 550 kilometer. Bijzonder waren ook de oldtimers zoals de elektrische Citroen DS en een Fiat Panda Elettra.
Naar boven

Toertochten:
Aan de de Spietentocht (Toertocht voor auto’s) namen 175 deelnemers deel. De tocht ging via Baarn Soest, Hoogland en Eemnes. Aan de inmiddels befaamde  “brommertocht” van 60 kilometer, uitgezet door het Huizer Puchgilde, deden 80 tweewielers mee. Ook maakten de Oldtimer vrachtauto's en tractoren een groepsrit door de omgeving. Huizen en omgeving kan de Oldtimers gewoonweg niet gemist hebben.
Naar boven

Speciale activiteiten & Entertainment
Voor de kinderen waren er een achttal trapauto’s  uit de collectie van Cees van Dijk, waarvan er twee  gebruikt konden worden om te rijden en waarin zij zich als een kleine Max Verstappen konden laten fotograferen.
Dit jaar tweemaal een optreden van de energieke rockabilly band Bop Tonight, dat werd opgefleurd door de Boogiewoogie dansgroep The Thunderbrird. Ook zangeres Asy Bright  verzorgde een opreden. Dixieland muziek brengt altijd een extra sfeer tijdens het Oldtimer Festival. Dus trad het vijfkoppige super swingende Dixieland loop orkest Alacarte (met wasbordspeler) met succes op.
Naar boven

Foto's & Film
Een groot aantal foto's van het festival van 2016  is op deze website geplaatst. U vindt deze foto's via het menu Festival 2016 -> Foto's 2016 of door op deze link te klikken. U kunt de foto's downloaden voor eigen gebruik. Voor gebruik in publicaties wordt u verzocht de bron en naam van de fotograaf te vermelden.
Verder zijn er ook nog foto's te bekijken via de website Autopics

Ook is er een film gemaakt van het festival door Tycho V. van Heusden .
Naar boven