Festival 2022

Tiende Oldtimer Festival Huizen: groot succes

Kijkend in de spreekwoordelijke achteruitkijkspiegel kan de organisatie van het tiende Oldtimer Festival Huizen slechts concluderen dat het evenement voor deelnemers en bezoekers supergeslaagd is verlopen. Op zaterdag 2 juli 2022 was het van vroeg tot laat een sfeervolle happening in en rond de Krachtcentrale, de nieuwe Festival-locatie, in de Huizense Havenstraat. Duizenden bezoekers genoten van maar liefst 360 oldtimers, personenwagens, brommers, trucks, trekkers en andere klassiekers. Ook de weergoden droegen bij aan de gezellige, feestelijke ambiance.

Met het thema ”Van Stoom tot Waterstof” was het tiende Oldtimer Festival Huizen een combinatie tussen oude en nieuwe techniek. Naast een stoomwals en stoomtrekker gaf ook een aantal hypermoderne waterstof- en brandstofcel-auto’s acte de présence.
In het ”Stoomblokje” stonden de stoomauto’s de White D uit 1904 en de Stanley Steamer Open Tourer uit 1921 te pronken. Daar oogsten ook de stoomwals ”De Gebroeders”en de stoomtrekker (locomobiel) de ”Lena” uit 1905 veel bewonderende blikken en vormden volop gespreksstof.
De ontwikkeling van waterstof/brandstofcelauto’s gaat snel. In ons land zijn er nu twee te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Beide waren present op het festival.

Verleden en toekomst
Op het Oldtimer Festival 2022 was er dus zowel een terugblik naar het verleden, als een kijkje in de (nabije) toekomst. Zo trok een hele vloot moderne elektrische auto’s veel belangstelling. Dealers van Toyota, Opel, Mercedes-Benz, Kia, Peugeot, Mitsubishi/Suzuki, Volkswagen/Audi/Skoda en Porsche presenteerden hun nieuwste modellen.

Uiteraard draait het Oldtimer Festival om de oldtimers. Rond de Krachtcentrale stonden zo’n 250 prachtige, soms uiterst zeldzame classic-cars van 68 beroemde automerken te stralen. Zo waren er vijfendertig Pré-War Cars, personenauto’s met een bouwjaar van vóór 1940. Voor de liefhebbers van klassieke auto’s was het een waar openlucht-automuseum: iedereen genoot met volle teugen.
Eén van de topstukken was de Bugatti T13 ’Brescia’ uit 1925. Verder was ook de spectaculaire Volpi Cadillac racewagen uit 1934 met zijn V16 weer te bewonderen op het festival. Onder het motto ”Dakar” hadden zich twee Dakar rallywagens, de Mitsubishi Pajero V6 uit 1983 en de ’Beast’ van Tim en Tom Coronel, naast elkaar opgesteld. Met de Pajero V6 eindigden Herman Oldemark en Ad van der Werf tijdens de Classic Dakar 2022 op de 53e plek.

Als special gasten maakte “BMW Klassiek” met zes pareltjes zijn opwachting. Ook de vijf originele Politie-Porsches, onder aanvoering van de legendarische Porsche-groep woordvoerder Frans Zuiderhoek, trokken veel bekijks. Daarnaast mochten de voertuigen van de Dutch Vintage Sports Car Club zich in ruime aandacht verheugen.
Bij de oldtimer tweewielers waren de FN M70 uit 1929 en de Moto Morini Corsarino uit 1966 de blikvangers naast de vele Puchs, Kreidlers en Zundapps.
De Latyl Brandweerwagen uit 1927 van de gemeente Huizen stond bij de start van het festivalterrein.

Toertochten
Aan de Spietentocht (Toertocht voor auto’s) namen 200 klassiekers deel. Dit keer ging de rit van Huizen via Naarden, Bussum, Laren en Blaricum weer terug naar Huizen. Ook de befaamde “Brommertocht”met 50 deelnemers was een lust voor oog en neus…

Entertainment
Naast het Dixieland Looporkest ’Alacarte’, met volop Dixie-Swing-muziek, waren er spetterende optredens van de rock-and-roll-band de Crazy Cadillacs. Er werd driftig gerock-and-rolled!
Ondertussen deden de standhouders van de automobilia-markt en van het food-festival de hele dag goede zaken.

Foto & Film
Talrijke foto’s van het Oldtimer Festival Huizen 2022 zijn te vinden via het menu Festival 2022 --> Foto’s 2022 of klik hier.
U kunt de foto’s downloaden voor eigen gebruik. Voor gebruik in publicaties wordt u verzocht de bron en de naam van de eigenaar te vermelden.